In vizor

2 cazuri de abuz asupra copiilor pe zi în Neamț


Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor a scăzut în 2024, însă fenomenul rămâne alarmant, cu o medie de două abuzuri zilnice în Neamț. DGASPC a implementat măsuri de protecție pentru 80 de copii, majoritatea fiind plasați în grija asistenților maternali.

DGASPC a raportat 661 de cazuri, în scădere comparativ cu 732 în 2023, dar la un nivel similar cu cel din 2022. Cele mai frecvente tipuri de abuz au fost neglijarea și abuzul emoțional, urmate de abuzul fizic și sexual.

În 2024, 80 de copii au fost preluați de urgență, iar două mame împreună cu copiii lor au fost plasate într-un centru maternal.

Directorul DGASPC Neamț avertizează că situația rămâne îngrijorătoare și speră ca anul 2025, declarat Anul Copilului, să aducă o mai mare conștientizare a acestui flagel.

Comunicatul DGASPC Neamț:

Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor a scăzut ușor în anul 2024, însă se menține la un nivel foarte înalt, fiind raportate, în medie, 2 abuzuri pe zi asupra copiilor din Neamț. Datele statistice centralizate de Serviciul de asistență și intervenție în situații de abuz, neglijare și trafic din cadrul DGASPC Neamți arată că au fost sesizate 661 de cazuri de copii maltratați, în scădere față de 732 în 2023 și similar cu 650 de cazuri în 2022.

În ceea ce privește formele de maltratare, cele mai frecvente au fost cazurile de neglijare, urmate de abuzurile emoționale și un număr aproape echivalent de abuzuri fizice și sexuale, fiind înregistrate:

  • 61 de cazuri de abuz fizic
  • 248 de cazuri de neglijare
  • 180 de cazuri de abuz emoțional
  • 32 de cazuri de copii dispăruți
  • 47 de cazuri de comportament delincvent
  • 20 de cazuri de exploatare prin muncă
  • 8 cazuri de abuz instituțional
  • 6 cazuri de repatriere

În urma acestor situații, specialiștii DGASPC Neamț au propus măsuri de protecție în regim de urgență pentru 80 de copii, cei mai mulți fiind plasați în grija asistenților maternali și în centre rezidențiale. De asemenea, două cupluri mamă-copil au fost admise, tot în regim de urgență, într-un centru maternal al DGASPC, după ce au fost victime ale abuzurilor domestice.

În 2023, au fost necesare 130 de preluări de urgență, iar în 2022, 97 de copii au fost instituționalizați din cauza abuzurilor suferite în familie.

Observăm că incidența abuzului asupra copiilor este ușor în scădere, însă acest lucru nu reprezintă decât o picătură într-un ocean. Faptul că, an de an, aproximativ 100 de copii sunt separați de mediul familial, unde ar trebui să fie iubiți și protejați, arată că fenomenul violenței asupra copiilor este constant și dramatic în același timp. Trebuie să înțelegem cu toții că violența amenință nu doar șansele de supraviețuire și sănătatea copiilor, ci și bunăstarea lor emoțională și perspectivele viitoare. Anul 2025, declarat Anul Copilului, sperăm să concentreze eforturile tuturor pentru a informa și conștientiza societatea civilă despre faptul că actele de violență la care un copil este supus pot provoca daune pe tot parcursul vieții“, a afirmat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Exit mobile version