In vizor

2 asistente și Spitalul Județean Neamț, trimiși în judecată pentru că nu au stins o lumânare


Procurorii au finalizat cercetările în legătură cu incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, care a dus la decesul a 9 pacienți. În acest caz, două asistente medicale și spitalul au fost deferiți justiției pentru infracțiuni de distrugere din culpă și nerespectarea normelor de securitate.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis în judecată două asistente medicale, precum și Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, în legătură cu incendiul din 2020.

Conform anchetatorilor, asistentele nu au stins sau îndepărtat o lumânare aprinsă în salonul ATI, ceea ce a condus la pornirea incendiului.

Spitalul este acuzat că a neglijat măsurile necesare pentru siguranța personalului și pacienților, contribuind astfel la tragedie.

Incendiul a provocat moartea a 9 pacienți și a rănit un medic, alături de cele două asistente.

Dosarul a fost trimis spre judecată la Judecătoria Piatra-Neamț.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

Procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale a Inspectoratului General al Poliției Române și Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, au finalizat cercetările în cazul incendiului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și a decis trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două inculpate – persoane fizice, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și a unei persoane juridice – Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Din probatoriul administrat, a rezultat următoarea situație de fapt:

La data de 14 noiembrie 2020, în calitate de asistente medicale în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în salonul nr. 240, unde îngrijeau pacienți Covid-19 care primeau oxigenoterapie, în intervalul orar aproximativ 16:40-18:40, inculpatele nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea sau stingerea lumânării tip candelă care se afla aprinsă pe noptiera unui pacient aflat în agonie. Aceasta a condus la încălcarea mai multor reglementări legale și infralegale menite să protejeze siguranța și sănătatea în muncă, precum și să asigure bunele practici în actul medical.

Datorită neatenției și concentrației de oxigen care depășea limita maximă specificată în fișa de securitate pentru oxigen (peste 23,5%), contactul lumânării cu halatul uneia dintre inculpate a dus la izbucnirea incendiului care a provocat decesul a 9 pacienți, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio-respiratorie acută, rănirea unui medic și a celor două asistente. De asemenea, incendiul a afectat semnificativ salonul nr. 240, distrugând sau degradând diferite lucrări, instalații și echipamente.

Procurorul a subliniat că inculpatele nu au respectat obligațiile lor de a asigura măsurile specifice de siguranță și sănătate la locul de muncă, tolerând aprinderea lumânării timp de aproximativ 2 ore fără a interveni. Prin încălcarea deliberată a standardelor minime de prevenție în domeniul sănătății și siguranței în muncă, s-a creat un risc iminent de accident de muncă, concretizat în incendiul care a cauzat vătămări și o gravă prejudiciere a sănătății unui medic, cu arsuri de grad II-III pe 70-75% din corp.

Referitor la persoana juridică trimisă în judecată, respectiv Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, din rechizitoriu reiese că, între 31 martie 2020 și 14 noiembrie 2020, prin faptele culpabile ale celor responsabili, spitalul a încălcat reglementări menite să asigure siguranța și sănătatea în muncă, precum și normele de prevenire a incendiilor. În mod concret, procurorul a evidențiat absența măsurilor necesare pentru:

– instruirea adecvată a personalului S.J.U. Piatra Neamț, în special al celui din secția A.T.I.;

– reevaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională la secția A.T.I., pe fondul nominalizării acesteia ca spital suport COVID-19;

– asigurarea securității și protecției sănătății lucrătorilor pentru a preveni riscurile profesionale și a oferi cadrul organizatoric adecvat;

– asigurarea unui aer proaspăt adecvat în spații închise, ținând cont de cerințele de muncă;

– respectarea normelor de ventilație pentru a nu depăși limitele de expunere profesională;

– asigurarea unei ventilații corespunzătoare în secțiile de terapie intensivă, astfel încât să existe o curgere a aerului de cel puțin 6 ori pe oră, cu controlul temperaturii și umidității.

Din rechizitoriu reiese că, prin neglijența acestora, au fost create condițiile pentru ca incendiul din 14 noiembrie 2020, la ora 18:40, în salonul nr. 240 al secției A.T.I., să se declanșeze și să provoace:

  • decesul a 9 pacienți prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio-respiratorie;
  • rănirea unui medic și a celor două asistente inculpate;
  • degradarea salonului nr. 240 și distrugerea mai multor lucrări, instalații și echipamente.

Pagubele materiale cauzate prin aceste fapte sunt evaluate la suma totală de 2.576.674,45 lei.

Menționăm că dosarul a fost trimis pentru a fi soluționat la Judecătoria Piatra Neamț.

Reiterăm că această etapă a procesului penal denotează, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei și trimiterea rechizitoriului la instanță în vederea judecării, situatia care nu afectează în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție.