
Recent, utilizatorii rețelelor de socializare au exprimat preocupări cu privire la calitatea aerului din Piatra-Neamț, bazându-se pe informații provenite de la un site internațional de monitorizare a poluării. Protecția Mediului Neamț afirmă că datele oficiale relevă doar câteva depășiri izolate, în timp ce măsurătorile efectuate de surse externe nu pot fi validate din cauza lipsei de detalii referitoare la echipamentele utilizate.
Recent, cetățenii din Piatra-Neamț au comunicat pe rețelele de socializare valori îngrijorător de mari ale poluării aerului, făcând referire la măsurătorile disponibile pe aqicn.org.
Conform acestui site, datele sunt colectate de la peste 50.000 de stații din 2.000 de orașe din 132 de țări, însă nu există o validare oficială a acurateței acestora.
În replică, Protecția Mediului Neamț a declarat că monitorizarea oficială efectuată prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului arată că valorile sunt, în general, în limitele legale, cu câteva depășiri izolate.
Autoritățile subliniază că datele independente nu pot fi validate, deoarece nu se cunoaște exact tipul echipamentelor folosite și metodologia de măsurare.
Mai jos, comunicatul Agenției de Protecția Mediului Neamț:
Nu ne putem exprima părerea referitor la valorile măsurate de diverse aplicații privind calitatea aerului, întrucât nu cunoaștem modul de achiziționare a datelor (echipamente –tip, omologare, metode de măsurare, modul de stabilire a indicilor, etc). Dealtfel și aceste site-uri își exprimă rezerva față de acuratețea datelor și nu își asumă răspunderea privind validitatea măsurătorilor.
Calitatea aerului în judeţul Neamţ este monitorizată prin măsurători continue în trei staţii automate care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA).
- Staţia Neamţ 1 (NT1) – staţie de tip urban, amplasată în municipiul Piatra Neamţ, str. Valea Albă, fn – în vecinătatea Staţiei Meteo. Acest tip de staţie:
– evaluează influenţa activităţii umane, din zona centrală a municipiului, asupra calităţii aerului;
– raza ariei de reprezentativitate este de 1-5 km;
– poluanţii monitorizaţi sunt: dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în suspensie (PM10) prin metoda nefelometrică şi cea gravimetrică, precum şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii).
- Staţia Neamţ 2 (NT2) – staţie de tip industrial, amplasată în municipiul Roman, str. Ştefan cel Mare, nr. 274, în curtea Liceului Industrial 1. Staţiile de tip industrial:
– evaluează influenţa activităţii industriale din municipiul Roman asupra calităţii aerului;
– raza ariei de reprezentativitate este de 100 m – 1 km;
– poluanţii monitorizaţi sunt: oxizi de azot (NO/NOx/NO2), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (PM10) prin metoda nefelometrică (deoarece nu există un prelevator de particule în suspensie pentru PM10, care să expună automat filtre pentru fiecare zi, se înregistrează doar PM10 prin nefelometrie) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii).
- Staţia Neamţ 3 (NT3) – staţie de tip industrial, amplasată în comuna Taşca, sat Hamzoaia:
– evaluează influenţa activităţii industriale din zonă asupra calităţii aerului; – poluanţii monitorizaţi sunt: dioxid de sulf (SO2) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii).
Datele monitorizate de aceste stații pot fi consultate pe buletinul de informare privind calitatea aerului, întocmit de APM Neamț, care este publicat zilnic, pentru ziua anterioară, pe pagina noastră de web, iar rapoartele lunare referitoare la calitatea aerului pot fi accesate.
Pentru determinarea pulberilor în suspensie PM10, care constituie fracţia dimensională de interes toxicologic din aerosuspensia urbană, se aplică două metode: metoda automată (nefelometrie) și metoda gravimetrică, care este metoda de referinţă.
Măsurările automate (folosind metoda nefelometrică) au scop informativ, iar depăşirile înregistrate pot fi confirmate sau infirmate ulterior de analiza realizată prin metoda de referinţă gravimetrică.
Concentraţiile medii zilnice de particule în suspensie PM10 sunt influenţate direct de condițiile meteorologice: direcţia şi viteza vântului, precipitaţiile, temperatura aerului, precum și de factorii geografici specifici zonei.
În municipiul Piatra Neamț, pentru perioada 01.11.2024 – 10.02.2025, valorile măsurate prin metoda gravimetrică se înscriu în limitele admise de Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu excepția zilei de 22.01.2025, când s-a înregistrat o medie zilnică de 51,60 μg/m3, față de valoarea limită de 50 μg/m3.
În municipiul Roman, în perioada 01.11.2024 – 10.02.2025, s-au evidențiat două depășiri ale valorilor maxime admise pentru indicatorul PM10, măsurate prin metoda nefelometrică (în stația NT2 nu există un prelevator pentru metoda gravimetrică), respectiv 53,52 µg/m3 în data de 07.2024 și 50,63 µg/m3 în data de 08.11.2024.
În comuna Tașca, în perioada 10.01.2025 – 31.01.2025, s-au înregistrat șase depășiri ale valorilor maxime acceptate pentru indicatorul PM10, măsurate prin metoda gravimetrică de referință, și două depășiri în datele de 01.02.2025 (52,88 µg/m3) și 10.02.2025 (63,90 µg/m3), care pot fi ulterior confirmate sau infirmate prin metoda de referinţă.
Anual, în sezonul de iarnă, s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorul PM10 în zona Tașca, fără a depăși numărul maxim permis de legislație. Conform prevederilor legale, numărul de depăşiri ale valorilor limită pentru PM10 într-un an calendaristic poate să fie de maximum 35.
Începând cu data de 19.01.2025, nici o linie de producție a clincherului de la Heidelberg Materials România SA – fabrica de ciment Tașca nu este în funcțiune.
Poluarea atmosferei cu pulberi în suspensie poate avea cauze naturale, precum resuspensia particulelor, dar și cauze antropice, cum ar fi: procesele de producţie, arderile din sectorul energetic, construcţiile, transportul rutier, sistemele de încălzire individuale, în special cele ce utilizează combustibili solizi.