In vizor

Noaptea Muzeelor în Neamț

Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeele din județul Neamț își deschid porțile pentru vizitatori, în cadrul Nopții Europene a Muzeelor. Accesul este gratuit, iar programul se desfășoară între orele 12:00 și 24:00.

Complexul Muzeal Național Neamț anunță participarea la ediția 2025 a Nopții Europene a Muzeelor, organizată sâmbătă, 17 mai, cu un program extins și acces gratuit pentru public, între orele 12:00 și 24:00. Evenimentul se desfășoară în toate unitățile muzeale din Piatra-Neamț, Târgu-Neamț și Roman.

În Piatra-Neamț, publicul este invitat să viziteze Muzeul de Istorie și Arheologie, recent redeschis, Muzeul de Artă, Muzeul Memorial Calistrat Hogaș și Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni. Printre evenimentele speciale se numără vernisaje ale expozițiilor „Cuza – 150”, „Est-Etica” și „Ecleraj II”, dar și ateliere interactive, precum „Călătorie în trecutul Moldovei”, cu demonstrații de batere a monedelor și scriere cu pană.

În zona Roman, Muzeul de Istorie va găzdui două evenimente majore: conferința dedicată aviatorului Alexandru Șerbănescu și vernisajul expoziției etnografice despre cămașa bărbătească tradițională. Muzeul de Artă Roman propune o seară de artă interactivă cu pictură live și vernisajul expoziției „Plein-air”, iar Muzeul de Științe Naturale oferă o incursiune în biodiversitatea locală, completată de expoziția temporară „Magia fluturilor”.

La Târgu-Neamț, vor fi deschise spre vizitare Muzeul Cetatea Neamț și Muzeul Memorial Ion Creangă. Organizatorii îi încurajează pe nemțeni și turiști să participe la acest maraton cultural dedicat descoperirii patrimoniului local.


Noaptea muzeelor
(17 mai 2025)

Unitățile muzeale din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț implicate în proiectul Noaptea Europeană a Muzeelor din data de 17 mai a.c. sunt:

Zona Piatra-Neamț – Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de Artă, Muzeul Memorial Calistrat Hogaș și Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Gheorghe Dumitroaia;

Zona Târgu Neamț – Muzeul Cetatea Neamț și Muzeul Memorial Ion Creangă Humulești;

Zona Roman – Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă și Muzeul de Științe Naturale.

În aceste unități muzeale programul de vizitare în data de 17 mai va fi 12.00 – 24.00 iar accesul va fi gratuit.

Evenimente și expoziții organizate cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor:

Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț:

  • vizitarea expoziției permanente – detalii aici:

 

https://cmnn.ro/expozitie/redeschiderea-expozitiei-permanente-a-muzeului-de-istorie-si-arheologie-piatra-neamt/ 

 Muzeul de Artă Piatra-Neamț:

 – vizitarea expoziției permanente;

 – vizitarea expoziției temporare Cuza 150 – detalii aici:

 

 

  • vizitarea expoziției de artă contemporană – Est-Etica – detalii aici:

 

 

  • vizitarea expoziției de artă contemporană și memorie socială – Ecleraj II – detalii aici:

 

 

Muzeul Memorial Calistrat Hogaș Piatra-Neamț

  • vizitarea expoziției permanente
  • atelier: Călătorie în trecutul Moldovei

Cu ocazia Nopții Muzeelor 2025, Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț va găzdui atelierul Călătorie în trecutul Moldovei. Acesta este coordonat de către muzeograful Mihai Tudosă, secondat de către domnul Ioan Olaru. 

Activitatea va cuprinde două direcții principale: atelierul de monetărie, în care vizitatorii vor avea ocazia să observe tehnica tradițională a baterii monedei și vor putea experimenta crearea unui groș moldovenesc medieval, respectiv atelierul de istoria scrisului, în care doritorii vor afla mai multe despre alfabetul grec vechi și româno-chirilic, folosite în trecut în spațiul românesc, având totodată posibilitatea de a scrie câteva cuvinte cu ajutorul penei și al cernelii.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Gheorghe Dumitroaia

  • vizitarea expoziției permanente

Muzeul Cetatea Neamț

  • vizitarea expoziției permanente

Muzeul Memorial Ion Creangă Humulești

  • vizitarea expoziției permanente

Muzeul de Istorie Roman

CORP A: 

  • vizitarea expoziției permanente;

CORP B: 

 – Eroii aerului, proiect educațional, partea I (ora 15.00)

Sâmbătă, 17 mai 2025, se organizează, în cadrul Muzeului de Istorie Roman, în Casa Fălcoianu (Corp B), str. Cuza Vodă, nr. 19, de la orele 15, prima activitate din seria „Eroii aerului”. Aceasta se adresează, în special, segmentului de public de vârstă şcolară şi este inclusă în programul special pentru Noaptea Muzeelor 2025

Programul cuprinde prezentarea proiectului şi conferinţa istoricului militar Sorin Grumuş cu titlul „Căpitan aviator Alexandru Șerbănescu – asul aviației militare române”, despre personalitatea aviatorului Alexandru Șerbănescu și misiunile de luptă ale Grupului 9 Vânătoare în Bătălia Moldovei din martie-august 1944.

Organizatori: Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Naţional Neamţ – Muzeul de Istorie Roman, Asociaţia Cultural – Ştiinţifică Urbana şi Fundaţia „căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, filiala Roman – Neamţ.

Responsabili de proiect: muzeograf Iulia Cristina Lazăr (M.I.R. – C.M.N.N.), Sorin Grumuş (Fundaţia „căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”)

 – Cămașa bărbătească tradițională în satele dintre Siret și Moldova, vernisaj expoziție temporară și simpozion (ora 17.00);

Sâmbătă, 17 mai 2025, se deschide, în cadrul Muzeului de Istorie Roman, o nouă expoziţie temporară cu profil etnografic, având tema „Cămaşa bărbătească tradiţională în satele dintre Siret şi Moldova”. Proiectul muzeal este inclus în programul special pentru Noaptea Muzeelor, cuprinzând şi un simpozion pe aceeaşi temă. 

În cadrul simpozionului vor fi prezentate următoarele comunicări: „Tipologia cămăşilor bărbăteşti tradiţionale din patrimoniul Muzeului de Istorie Roman” (autor: muzeograf Relu Butnariu, Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Naţional Neamţ), „Valori ale cămăşii bărbăteşti  din zona Paşcani” (autor: muzeograf Daniel Florin Sava, Muzeul Municipal Paşcani) şi „Port popular în spaţiul urban acum un veac” (autor: muzeograf Iulia Cristina Lazăr, Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț).

Având la bază piesele de port popular din patrimoniul etnografic al Muzeului de Istorie Roman, la care se adaugă cele de la Muzeul Municipal Paşcani, expoziţia prezintă tipuri de cămăşi bărbăteşti (cămeşoaie, cămăşi de sărbătoare şi cămăşi de mire). Diferite prin tipul de material folosit pentru confecţionarea lor, prin folosinţa cotidiană sau la momentele importante din viaţa ţăranului român, aceste piese de vestimentaţie sunt deosebit de interesante şi prin decorul lor, care arată, deopotrivă, aplecarea către frumos şi semnificaţii profunde ale existenţei.

 Expoziţia, amenajată în Casa Fălcoianu (corp B al Muzeului de Istorie Roman), va rămâne deschisă către public până la data de 17 iunie 2025.

Organizatori: Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Naţional Neamţ – Muzeul de Istorie Roman, Muzeul Municipal Paşcani şi Asociaţia Cultural – Ştiinţifică Urbana.

Responsabil de proiect: muzeograf Relu Butnariu

Muzeul de Artă Roman

  • Plein-air, vernisajul expoziţiei temporare de grup (ora 17.00);
  • Demo-live, ediția a VI-a (orele 18.00 – 24.00);

Muzeul de Artă din Roman vă invită și anul acesta la o ”Noapte a Muzeelor” dedicată formelor și culorilor. Sâmbătă, 17 mai 2025, o zi încărcată de frumos, debutează la ora 17.00 cu vernisajul expoziției de grup: ”Plein-air” , în care vor fi prezentate lucrări de pictură realizate în tabere de creație din Roman, Piatra Neamț, Izvorul Alb, Vaslui, Vulturești, Iași, Bacău. 

Expun artiștii: Liviu Hâncu (Chișinău), George Leteanu (Vaslui), Doina Diaconu (Roman), Mihai Olteanu (Roman). Expoziția este dedicată și Zilei Internaționale a Muzeelor, 18 mai. 

Începând cu ora 18.00, se deschid ușile muzeului pentru public, la cea de-a VI-a ediție demo-live. Devenită deja tradiție, seara de artă demonstrativă, organizată de Muzeul de Artă din Roman, atrage tot mai mult public, devenind o activitate interactivă. Un dialog direct, plastic, vizual între public și artiștii plastici, într-un spațiu dedicat artei. Provocările artiștilor pentru public sunt diverse: de la desen la pictură, portret, caricatură, peisaj, natură statică. Sunt invitați artiști din Roman, Bacău, Botoșani, Chișinău, Vaslui, Bârlad.

Muzeul de Științe Naturale Roman

  • vizitarea expoziției permanente;

Natura zonei Roman 

Tematica expoziției de bază a Muzeului de Științe Naturale Roman o constituie biodiversitatea formelor de viață în zona de confluență a Moldovei cu Siretul.

Într-o dioramă cu dimensiuni generoase este prezentat ecosistemul pădurii de foioase, așa numitul șleau de deal (pădurea de foioase de la Gâdinți) la sfârșit de vară, început de toamnă cu speciile floristice cele mai importante: stejarul, fagul, carpenul, păducelul, măceșul, porumbarul și specii aparținând lumii animale: păsări și mamifere diverse (huhurezul, dumbrăveanca, mierla, ciocănitoarea verde și cea pestriță, corbul, jderul, bursucul, lupul, mistrețul, căprioara).

Sunt prezentate plantele și animalele ocrotite: floarea de colț, papucul doamnei, bujorul românesc, bujorul de stepă, vidrele, berzele din țara noastră, lebăda de vară, vegetația și fauna bălților, răpitoarele de zi și de noapte, expoziția fiind completată de aspecte interesante legate de viața insectelor – dimorfismul sexual, homocromia și mimetismul, giganții în lumea insectelor, insectele croitor.

  •  vizitarea expoziției temporare Magia fluturilor – detalii aici: