In vizor

Polițiștii din Neamț promovează siguranța pe internet


Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, sărbătorită pe 11 februarie, are ca scop promovarea utilizării responsabile a tehnologiilor online și creșterea conștientizării cu privire la riscurile din mediul digital. Polițiștii din Neamț au desfășurat activități preventive pentru a ajuta utilizatorii să se protejeze împotriva fraudelor, furtului de date și altor amenințări cibernetice.

Pe 11 februarie, se celebrează la nivel global Ziua Internațională a Siguranței pe Internet, dedicată promovării utilizării responsabile a tehnologiilor online, indiferent de vârstă.

Utilizatorii sunt încurajați să se informeze și să se educe continuu despre riscurile asociate utilizării internetului și despre metodele de prevenire a acestor riscuri.

În 2025, prevenirea infracțiunilor informatice continuă să fie o prioritate pentru polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean Neamț.

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o acțiune de conștientizare a posibilelor pericole online, cum ar fi înșelăciuni sau fraude, bullying cibernetic, furt de date personale, amenințări, expunerea la materiale ilegale sau conținut dăunător, precum și ademenirea minorilor către comportamente riscante.

Astfel, polițiștii de prevenire au avut discuții cu clienții dintr-un centru comercial din Neamț, axându-se pe siguranța utilizării rețelelor sociale și platformelor de jocuri online, precum și pe prevenirea pornografiei infantile.

De asemenea, au fost abordate subiecte precum protecția datelor personale, utilizarea unor parole complexe, activarea autentificării în doi pași, cultivarea unei atitudini pozitive și a unui limbaj civilizat în mediul online, precum și evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute.

Pentru un mediu digital mai sigur, polițiștii vă recomandă:

  • Utilizați parole puternice – folosiți parole complexe, iar pentru a facilita generarea acestora, apelați la un generator de parole. Evitați termenii uzuali și schimbați periodic parolele pentru fiecare cont utilizat;
  • Actualizați constant software-ul – Asigurați-vă că sistemele de operare, aplicațiile și programele antivirus sunt mereu actualizate, pentru a preveni vulnerabilitățile;
  • Atenție la e-mailurile și mesajele suspecte – Nu accesați link-uri din surse necunoscute, fie că sunt scripturi, mesaje SMS, comunicări pe rețele sociale sau aplicații de tip chat (WhatsApp, Telegram etc.), întrucât acestea pot conține malware;
  • Protecția datelor personale – Limitați partajarea informațiilor personale pe rețelele sociale și asigurați-vă că aveți niveluri adecvate de confidențialitate;
  • Verificați sursele de informații – Înainte de a distribui știri sau informații, confirmați autenticitatea acestora pentru a contracara dezinformarea;
  • Fiți vigilenți la mesajele care par să provină de la bănci! Acestea nu solicită niciodată informații confidențiale, cum ar fi datele cardurilor, parolele de acces, coduri PIN, nici prin telefon, SMS, e-mail sau completarea acestor informații pe website-uri.

Siguranța online este responsabilitatea fiecărui utilizator. Prin aplicarea măsurilor de precauție, putem contribui la un mediu digital mai sigur pentru toți utilizatorii.