In vizor

Pompierii nemțeni s-au luptat opt ore cu un incendiu de vegetație în Poiana Teiului

Un incendiu puternic izbucnit în satul Petru Vodă, comuna Poiana Teiului, a necesitat luni după-amiază o intervenție dificilă a pompierilor nemțeni, care au luptat timp de opt ore pentru a opri extinderea flăcărilor.

Incidentul a fost anunțat prin apel la numărul unic de urgență 112 la ora 15:22, fiind raportat ca un incendiu de vegetație uscată cu risc de extindere către fondul forestier.

Flăcările s-au manifestat violent, pe o suprafață de aproximativ șapte hectare, la o distanță considerabilă, de circa 1,5 km, față de drumul pe care puteau pătrunde autospecialele de stingere.

Acest lucru a făcut intervenția extrem de dificilă, fiind necesare eforturi susținute din partea echipelor de intervenție pentru a preveni propagarea incendiului către pădurile din zonă.

La stingerea incendiului au acționat pompieri de la Garda nr. 2 Poiana Teiului și Detașamentul Târgu-Neamț, alături de reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Poiana Teiului și angajați ai Ocolului Silvic Poiana Teiului și Ocolului Silvic Privat Green Gold Vest.

Cauza probabilă stabilită de specialiști a fost folosirea necontrolată a focului deschis în spații deschise, o problemă frecvent întâlnită în această perioadă.

Intervenția s-a finalizat cu succes după ora 23:00, fără ca incendiul să producă pagube suplimentare, salvând astfel pădurea aflată în apropierea zonei afectate.


Reamintim faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., punând în pericol viața oamenilor și provocând pagube materiale.

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Cetăţeni! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale!

Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

Accesează platforma Fiipregătit.ro și află cum să te protejezi în diverse situații de urgență!

Exit mobile version