In vizor

Un pediatru din Piatra-Neamț, condamnat pentru ucidere din culpă după moartea unui adolescent pe care l-a diagnosticat greșit

Un medic pediatru de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, fiind găsit vinovat de ucidere din culpă în urma unui caz grav de malpraxis medical. Victima a fost un adolescent care a murit în septembrie 2017, după ce a fost diagnosticat greșit și externat prematur, în ciuda simptomelor persistente.

Totul a început la sfârșitul lunii august 2017, când băiatul a fost adus la spital cu dureri abdominale, greață și vărsături, fiind internat cu diagnosticul de sindrom abdominal dureros și deshidratare. Deși simptomele nu dispăruseră complet, copilul a fost externat. Câteva zile mai târziu, în 9 septembrie, starea sa s-a agravat, iar internarea s-a repetat, de această dată sub supravegherea unui alt medic, inculpat în dosar.

În ciuda semnelor clinice evidente – dureri, vărsături, lipsa tranzitului intestinal – medicul nu a solicitat investigații esențiale precum o radiografie abdominală sau consult chirurgical. Cauza reală, o ocluzie intestinală provocată de o bridă postoperatorie, a fost astfel ignorată. Copilul a fost externat pe 13 septembrie, iar în aceeași zi, în stare gravă, a fost readus la spital, unde s-a constatat o urgență medicală majoră. Chirurgii au descoperit o zonă de intestin necrozată și perforată, dar, din păcate, băiatul a murit a doua zi în Secția ATI, în urma unui șoc septic.

Expertiza medico-legală a concluzionat că decesul ar fi putut fi evitat dacă medicul ar fi acționat cu promptitudine și responsabilitate. Instanța a reținut că medicul a ignorat simptomele clare și a dat dovadă de o atitudine superficială, stabilind un diagnostic incomplet și aplicând un tratament inadecvat.

Judecătoria Piatra-Neamț a considerat că toate condițiile infracțiunii de ucidere din culpă sunt îndeplinite, condamnând medicul la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru aceeași perioadă. În plus, inculpata are obligația de a presta 70 de zile de muncă în folosul comunității și de a respecta măsurile stabilite de Serviciul de Probațiune.

Medicul și Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, în calitate de parte responsabilă civilmente, au fost obligați să plătească părinților copilului 10.500 de lei daune materiale și 100.000 de euro daune morale. Instanța a subliniat că pierderea unui copil este o suferință ireparabilă, dar care trebuie totuși compensată echitabil.

Sentința a fost pronunțată zilele trecute de Judecătoria Piatra-Neamț și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

sursa: stiri-neamt.ro

Exit mobile version