In vizor

Un călugăr de la Petru Vodă „a alungat spiritele rele” de la Românii au Talent


Un călugăr din Neamț a impresionat la „Românii au talent” cu un spectacol unic, interpretând o melodie la clopotele mănăstirești, pe care le-a transformat într-un adevărat pian aerian. Momentul său a fost apreciat de juriu și de public datorită încărcăturii emoționale și spirituale.

Un moment special a avut loc în cadrul emisiunii „Românii au talent”, când părintele Lavrentie, călugăr la Mănăstirea Petru Vodă, a demonstrat o modă inedită de a interpreta clopotele. Printr-un sistem inovator, asemănător unui pian, monahul a convertit sunetul tradițional al clopotelor într-o armonie impresionantă, captivând atât publicul, cât și juriul.

Originar din București, părintele Lavrentie a decis, la vârsta de 20 de ani, să îmbrățișeze viața monahală, urmându-și vocația spirituală. De mic, a fost pasionat de muzică, dar nu a avut ocazia să studieze pianul în mod formal. După ce a observat că modul obișnuit de a trage clopotele nu îl satisfăcea, a început să caute o alternativă.

Astfel, a legat sfori de limbi, căutând să creeze un ritm armonios, iar în timp a dezvoltat un sistem care transformă clopotele într-un adevărat pian aerian. Acest mecanism permite interpretarea unor piese complexe, de la sunete ce imită ciripitul păsărilor, până la melodii tradiționale utilizate în slujbe religioase sau procesiuni solemne.

Mai multe despre Părintele Lavrentie puteți citi AICI

Când părintele Lavrentie a început să cânte, întreaga sală a fost cuprinsă de o liniște profundă și emoție. Sunetele clopotelor au creat o atmosferă de meditație, iar juriul a fost vizibil impresionat.

Dragoș Bucur a mărturisit că momentul l-a făcut „să uite că se află la masa juriului”, descriindu-l ca fiind o experiență de apropiere de divinitate. Andi Moisescu i-a mulțumit din suflet pentru interpretare, subliniind originalitatea și profunzimea momentului.

În cadrul emisiunii, părintele Lavrentie a subliniat că sunetul clopotelor are un efect terapeutic asupra oamenilor și că merită apreciat:

„Așa ceva e posibil să nu fi auzit. Să auziți niște clopote sunând într-o armonie perfectă sau aproape perfectă (…) S-a descoperit că ele au o putere vindecătoare asupra omului, deci să nu fugim de sunetele lor,” a spus monahul.

Sistemul „pianului aerian” a fost implementat și la Mănăstirea Paltin, precum și la Mănăstirea Sihla, unde călugărul a ajuns după vise repetate, care l-au făcut să creadă că destinul său era legat de acel loc sfânt.

El își dorește ca măicuțele și călugării din mănăstirile unde a adus invenția să învețe arta cântului la clopote, astfel încât această tradiție să continue și să ofere liniște și emoție celor care o ascultă.

Momentul părintelui Lavrentie de la „Românii au talent” a demonstrat, din nou, că muzica poate avea multe forme, iar sunetul clopotelor poate deveni o adevărată simfonie, menită să apropie sufletele de spiritualitate.




Exit mobile version